Movie Edit Pro: Settings for amateur youtubers (in greek)

Οι επαγγελματίες youtuber διαθέτουν συνήθως έναν υπολογιστή αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ για να παίζουν τα παιχνίδια τους, άλλον έναν για να κάνει rendering τα videos που θα ανεβάσουν στο διαδίκτυο και ορισμένες φορές ακόμη και ένα επαγγελματία video editor επί πληρωμή. Οι υπόλοιποι, όσοι είμαστε ερασιτέχνες και βρίσκουμε μία πιο απλή ικανοποίηση στο να δημιουργούμε και να μοιραζόμαστε videos, πρέπει να μάθουμε να συμβιβαζόμαστε.

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω τα settings στο πρόγραμμα Movie Edit Pro, τα οποία θεωρώ πως είναι τα ιδανικά από άποψη ποιότητας και χρόνου, καθώς και τις δοκιμές που με οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα (με βίντεο και εικόνες).

Θα διευκρινίσω εξαρχής πως δεν είμαι επαγγελματίας, ούτε θεωρώ πως οι ιδέες μου δεν επιδέχονται βελτίωσης. Ωστόσο μου αρέσει να φτιάχνω και να ανεβάζω videos, ασχολούμαι με τις ώρες και δε βλέπω γιατί να μη μοιραστώ μαζί σας τα ευρήματά μου.

Οπλισμένος με ένα ταπεινό 6-πύρηνο amd και μία κάρτα γραφικών προ-προηγούμενης γενιάς, ήθελα να φτιάξω videos για παιχνίδια όπως το Grand Theft Auto 5, Elite Dangerous και The Division. Αυτά είναι απαιτητικά παιχνίδια για τον υπολογιστή μου, προτού καν να σκεφτώ την απώλεια απόδοσης όταν θα κάνω capture.

Το πρώτο πράγμα που χρειαζόμουν ήταν ένα πρόγραμμα capturing που δε θα επηρέαζε δραματικά την απόδοση (δηλ. τα frames per second) των παιχνιδιών. Το πρόγραμμα που επέλεξα ήταν το Action! της Mirillis, εξαιρετικό για την τιμή και απόδοσή του – αλλά τα υπέρ και τα κατά του θα τα αναλύσω σε άλλο άρθρο.

Στη συνέχεια επεξεργάζομαι τα videos στο Movie Edit Pro της Magix. Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν, καθότι οι συνδυασμοί settings είναι πρακτικά άπυροι. Τα διάφορα άρθρα και οδηγοί στο internet – όπως π.χ. του ίδιου του Youtube -επίσης δε με βοήθησαν ιδιαίτερα. Μάλλον με έμπλεξαν περισσότερο.

Για αυτό το λόγο αποφάσισα να κάνω τις δικές μου δοκιμές και να καταλήξω στα ιδανικά settings.

Επειδή φυσικά δε μπορώ να δοκιμάσω κάθε συνδυασμό, εστίασα σε 2 πράγματα: Το bitrate και την ποιότητα του encoding. Στην περίπτωση του Movie Edit Pro μπορώ να ορίσω το μέσο bitrate, το μέγιστο bitrate και μία ποιότητα encoding από Fastest (γρηγορότερο encoding, χειρότερη ποιότητα) έως Best (το αντίθετο).

Για τις δοκιμές χρησιμοποίησα 10 δευτερόλεπτα gameplay από το Grand Theft Auto 5, τα οποία το Action! κατέγραψε με την ανώτατη δυνατή ποιότητα (1080p, mp4, high quality 100%). Στη συνέχεια πήρα από κάθε video ένα συγκεκριμένο frame – αυτό με τη μεγαλύτερη ταχύτητα περιστροφής της κάμερας, ώστε να είναι εμφανή τα “κακά” artefacts – και τα συνέκρινα μεταξύ τους.

Καταρχήν ξεκίνησα να λύσω μία γενική μου απορία: Πόσο καλύτερα αποτελέσματα μπορώ να έχω σε σχέση με τα υφιστάμενα settings μου, τα οποία ήταν Quick encoding με μέσο bitrate 8.000kpbs; Αρκετά καλύτερα, όπως φαίνεται και στην παρακάτω σύγκριση:

Οι εικόνες σε πλήρες μέγεθος

Quick Encoding, 8.000kbps
Best Encoding, 8.000kbps
Quick Encoding, 20.000kbps
Best Encoding, 20.000kbps

Η διαφορά μεταξύ Quick encoding στα 8.000kbps και Best encoding στα 20.000kbps είναι εμφανής! Τώρα έμενε μόνο να βρω ποίο είναι το ιδανικό σημείο ανάμεσά τους – δηλ. το σημείο στο οποίο έχω τον καλύτερο συνδυασμό ποιότητας και χρόνου.

Ξεκινάμε με το bitrate, όπου δοκίμασα μέσο bitrate 8.000, 11.000, 15.000 και 20.000 kpbs (σε όλες τις περιπτώσεις με μέγιστο bitrate τις 20.000 kbps) με το ποιότητα Best encoding και ιδού τα αποτελέσματα:

Υπάρχει εμφανής βελτίωση από 8.000 σε 11.000 και από 11.000 σε 15.000kpbs. Όχι όμως και από 15.000 σε 20.000kbps. Κρατάω λοιπόν τις 15.000kbps ως ιδανικό bitrate. Ιδού και οι εικόνες σε πλήρη ανάλυση:

Best Encoding, 8.000kbps
Best Encoding, 11.000kbps
Best Encoding, 15.000kbps
Best Encoding, 20.000kbps

Και τώρα θα συγκρίνω στα 15.000kbps, ποια ποιότητα encoding είναι ιδανική μεταξύ balanced, good, better και best:

Περιέργως η διαφορά από balanced σε good είναι τεράστια, ενώ από good σε better και από better σε best απειροελάχιστη! Οπότε η ποιότητα Good είναι η ιδανική. Ιδού και οι εικόνες σε πλήρες μέγεθος:

Balanced Encoding, 15.000kbps
Good Encoding, 15.000kbps
Better Encoding, 15.000kbps
Best Encoding, 15.000kbps

Για λόγους σιγουριάς, πριν καταλήξω στο συμπέρασμά μου, δοκίμασα μία σύγκριση μεταξύ Good encoding στα 15.000kbps με profile HIGH 3.1 και Good encoding στα 20.000kbps με profile HIGH 4.0 – καθώς ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το profile HIGH 3.1 σταματά να είναι αποδοτικό μετά τα 15.000kbps. Παρακάτω παραθέτω τη διαφορά, η οποία ήταν απειροελάχιστη:

Ιδού και οι εικόνες σε πλήρες μέγεθος:

Good Encoding, 15.000kbps (HIGH 3.1)
Good Encoding, 20.000kbps (HIGH 4.0)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι για gaming σε 1080p, τα ιδανικά settings για το Movie Edit Pro ήταν:

  • Μέσο Bitrate 15.000kbps με μέγιστο bitrate 20.000kbps
  • Encoding Quality: Good
  • Profile: HIGH 3.1

Στο ταπεινό μου σύστημα – το οποίο παρεμπιπτόντως υπερθερμαίνεται και με αναγκάζει να χρησιμοποιώ μόνο 5 από τους 6 πυρήνες του για encoding – χρειάζονται περίπου 10 δευτερόλεπτα encoding για κάθε 1 δευτερόλεπτο του βίντεο.

Ελπίζω να σας βοήθησα και καλά captures!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s