LifeRPG Tasks Review (in greek)

Το LifeRPG Tasks δεν είναι η πρώτη εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που προσπαθεί να μετατρέψει τις καθημερινές εργασίες σας σε ένα παιχνίδι τύπου RPG. Applications όπως το Habitica, EpicWin, Habit Bull κ.α. το κάνουν εδώ και καιρό και έχουν ήδη προσελκύσει μία μεγάλη βάση χρηστών. Τι κάνει λοιπόν το LifeRPG διαφορετικά και το καθιστά το προσωπικό μου αγαπημένο ανάμεσα σε μία θάλασσα παρόμοιων εφαρμογών;

Κάντε τη ζωή σας ένα παιχνίδι!

1454319658_liferpg-taskszzΌλες οι εφαρμογές αυτού του τύπου βασίζονται σε μερικές κοινές πρακτικές: Καταχώρησε τις εργασίες που αποφεύγεις συνήθως να κάνεις, κατηγοριοποίησέ τες και λάβε επιβραβεύσεις όταν τις ολοκληρώνεις. Το πρόβλημα με τις περισσότερες – και πιστέψτε με, έχω δοκιμάσει πολλές – είναι ότι μετά από λίγο καιρό παύουν να σε παρακινούν. Φυσικά και θέλω να κάνω level up και να μπορώ να αγοράσω εντός του παιχνιδιού μία καινούρια καλύτερη πανοπλία ή όπλο. Φυσικά και θέλω να δω τα διάφορα skills μου, που ο ίδιος έχω φτιάξει, να ανεβαίνουν και τα ισπανικά μου να γίνονται level 7 από level 6. Όμως μετά από μερικές μέρες χρήσης απλώς δε με νοιάζει πλέον. Να πλύνω 2 φορές την ημέρα τα πιάτα αντί για μία, ίσα-ίσα για να δω το level μου να ανεβαίνει; Όχι ευχαριστώ, προτιμώ να κάτσω να παίξω ένα παιχνίδι στον υπολογιστή μου…

l2Εδώ είναι λοιπόν που ορισμένες εφαρμογές, όπως το LifeRPG Tasks, έχουν τη σημαντικότερη διαφορά: Πραγματικές επιβραβεύσεις. Για την ακρίβεια, η εν λόγω εφαρμογή σου επιτρέπει για κάθε εργασία να καθορίσεις και πόσα «νομίσματα» κερδίζεις κάθε φορά που την ολοκληρώνεις και αντίστοιχα πόσα νομίσματα χρειάζεται για να «αγοράσεις» κάθε επιβράβευση – τις οποίες φυσικά φτιάχνεις εσύ. Έτσι λοιπόν δε μπορείς πλέον να πεις πως δε θα πλύνεις τα πιάτα για να πας να παίξεις ένα παιχνίδι – αφού χρειάζεσαι πχ 5 νομίσματα για την επιβράβευση μίας ώρας παιχνιδιού και το πλύσιμο των πιάτων σου αποφέρει 5 νομίσματα.

Φυσικά κανείς δε μπορεί να σε αναγκάσει να κάνεις οτιδήποτε και θα πρέπει εν τέλει να είσαι ο αστυνόμος του ίδιου σου του εαυτού. Αλλά ακόμη και η αίσθηση του ότι «δεν έχω κερδίσει ακόμη το δικαίωμα» να κάνω κάτι που απολαμβάνω, όταν βλέπεις τα νομίσματά σου να μην αρκούν, είναι πολλές φορές αρκετή από μόνη της.

Ας δούμε λοιπόν πιο συγκεκριμένα τα χαρακτηριστικά του LifeRPG Tasks:

1454319627_liferpg-tasksΗ εφαρμογή φαίνεται από την πρώτη ματιά – και είναι – πάρα πολύ απλή. Υπάρχουν 4 tabs-σελίδες στο κάτω μέρος, οι οποίες αφορούν στην α) πρόοδο που έχει κάνει κανείς (levels, skills κλπ), β) τις εργασίες και γ) τις επιβραβεύσεις που έχει καταχωρήσει και τέλος δ) τις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

Στη σελίδα της προόδου καταχωρεί κάθε χρήστης το όνομά του, τα γενικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα που θέλει να βελτιώσει (π.χ. δύναμη, γνώση, επιμονή κλπ) και τα πιο συγκεκριμένα skills-ικανότητες που συσχετίζει με αυτά τα χαρακτηριστικά (π.χ. το skill «Γυμναστική με βάρη» βελτιώνει τα χαρακτηριστικά «δύναμη» και «υγεία»).

Στη σελίδα των tasks-εργασιών μπορεί ο χρήστης να καταχωρίσει δύο ειδών εργασίες: Επαναλαμβανόμενες (dailies) και εργασίες που εκτελούνται μόνο μία φορά ή για συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων. Οι επαναλαμβανόμενες μπορούν να επαναλαμβάνονται αόριστα (δηλ. όσο και όποτε θέλει κανείς), κάθε ημέρα, εβδομάδα, μήνα, έτος ή σε πιο πολύπλοκα διαστήματα που καθορίζει ο χρήστης. Για κάθε εργασία μπορεί κανείς να καταχωρίσει μία υπενθύμιση, πόσο δύσκολη, σημαντική και τρομακτική είναι (με ποσοστά από 0 έως 100%), με πόσα νομίσματα θα ανταμειφτεί για την ολοκλήρωσή της και ποια skills βελτιώνονται (ή χειροτερεύουν!) κάθε φορά που εκτελείται η εργασία. Ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας, σημαντικότητας και φόβου που ορίζει ο χρήστης, η εφαρμογή υπολογίζει αυτόματα πόσα experience points θα λάβει και ανεβάζει αντίστοιχα το επίπεδο-level των χαρακτηριστικών και των skill του.

Στη σελίδα των επιβραβεύσεων φαίνονται πόσα νομίσματα έχει εκείνη τη στιγμή ο χρήστης και όλες οι επιβραβεύσεις που έχει δημιουργήσει μαζί με το κόστος τους. Έτσι μπορεί κανείς να δει με μία ματιά πόσες και ποιες επιβραβεύσεις μπορεί να αγοράσει. Για κάθε επιβράβευση μπορεί κανείς να ορίσει ένα όνομα, μία περιγραφή, το κόστος της σε νομίσματα και εάν είναι μια επιβράβευση που μπορεί να δοθεί μία μόνο φορά ή με άπειρες επαναλήψεις.

l1Η εφαρμογή λειτουργεί γενικά όπως την περιμένει κανείς. Η καταχώριση νέων εργασιών, χαρακτηριστικών, skills ή επιβραβεύσεων είναι γρήγορη, τα bugs είναι ελάχιστα και στη δωρεάν της έκδοση εμφανίζονται που και που διαφημίσεις (τις οποίες μπορεί κανείς να ξεφορτωθεί αγοράζοντας με ~2,5€ την premium έκδοση). Ανά πάσα στιγμή μπορείς να δεις εύκολα και γρήγορα όποια πληροφόρηση χρειάζεσαι, με κάθε σελίδα να περιλαμβάνει και ένα ιστορικό, δηλ. ποιες εργασίες ή επιβραβεύσεις έχεις ολοκληρώσει και πότε και ένα ιστόγραμμα των χαρακτηριστικών και skills σου, το οποίο μπορείς να ατενίσεις με περηφάνια. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείς να εξάγεις-export τη βάση δεδομένων στο dropbox ή ένα αρχείο στο κινητό σου.

Και τώρα με συγχωρείτε, αλλά πρέπει να πάω να λάβω 2 νομίσματα επιβράβευση για το παρόν άρθρο και να βρω τι άλλο μπορώ να κάνω για τα υπόλοιπα 152 νομίσματα που χρειάζομαι για να αγοράσω ένα πρόγραμμα-software που έχω βάλει στο μάτι!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s